Selecteer een pagina
De Hohner PentaHarp is volgens de fabrikant een revolutionaire mondharmonica. In plaats van de bijna anderhalve eeuw oude diatonische kam, is deze uitgerust met de pentatonische toonladder inclusief de ‘blue note’, oftewel de alom bekende blues-toonladder. Is dat nou werkelijk zo revolutionair? Nou, eh.. Best wel eigenlijk!

Music Maker – 488 – mei/juni 2022 | Tekst: Tommy Ebben

‘Wacht even!’, hoor ik je denken. ‘Sinds jaar en dag wordt er toch al blues gespeeld op mondharmonica’s?!’ Dat klopt, maar blues en bijbehorende noten spelen op een normale diatonische mondharmonica – zoals de Hohner Marine Band of Blues Harp – is moeilijk en vergt behoorlijk wat oefening.

Spelen in de folky-stijl van bijvoorbeeld Bob Dylan of Neil Young, is daarentegen relatief makkelijk. Letterlijk iedereen kan het riedeltje van Skik’s ‘Op Fietsen’ spelen bijvoorbeeld.

Als je een mondharmonica in juiste toonsoort hebt, klinkt in principe alles wat je doet prima. Het spelen van de bluestoonladder op een diatonische smoelschuif is andere koek! De toonsoort van je mondharmonica moet ten eerste een kwart hoger (of een kwint lager) dan de toonsoort waarin je speelt en je moet noten ‘buigen’ met veel kracht, lucht en allerlei vermoeiende technieken in je mond. En dan heb je ook nog halve en hele buigingen. Je bent aan het oefenen tot je blauw ziet. Letterlijk.

Nu komt Hohner, de absolute marktleider op het gebied van mondharmonica’s, met een mondharmonica waarin die toonladder er al prefab ingebakken is. De eerlijkheid gebied te zeggen: mijn eerste reactie was die van een oude, traditionalistische zuurpruim. Iemand die voor het eerst een mondharmonica aan diens lippen zet, kan hetzelfde spelen waar ik uren en uren voor heb lopen zwoegen! Maar gelukkig smolt die bekrompen gedachte al snel als sneeuw voor de zon. Vooral omdat het gewoon super leuk was om op dit instrument te spelen, al is even wennen en omdenken.

Hoe gaaf is het dat je nu met zoveel gemak een nieuwe wereld aan tonen kan toevoegen aan je palet? Je kunt nieuwe melodieën maken en gaat andere vanzelf dingen spelen die je niet op een gewone mondharmonica had bedacht.

Dat is al helemaal het geval wanneer je jezelf tijdens het mondharmonica spelen ook nog begeleidt op gitaar of piano.

Dan ben je afhankelijk van een beugel die de mondharmonica ter hoogte van je mond houdt. In mijn ervaring is het spelen van een bluesladder dan nóg moeilijker. Omdat er behoorlijk wat druk komt kijken bij het buigen van de noten, duw je de beugel als snel steeds verder van je af tijdens het spelen. Niks daarvan met een PentaHarp! De drempel om ook bluesy

solootjes en melodieën te spelen op een mondharmonica is opeens zo veel lager. Daarom zal de PentaHarp een welkome aanvulling zijn in het arsenaal van menig singer-songwriter. Wel moet je jezelf gaan aanwennen om alleen enkele noten te spelen. Meerdere noten tegelijk – zoals in Op Fietsen – klinkt een stuk minder op de PentaHarp.

Niet alleen voor singer-songwriters is de PentaHarp een mogelijke game-changer. Voor verstokte bluesmannen- en vrouwen die slechts gewapend met een set mondharmonica’s

in hun kogelriem honky-tonks afstruinen, zou dit ook een waardevolle aanvulling kunnen zijn. Verandering van spijs doet immers spelen! Waarschijnlijk haalt het niet het achtuurjournaal, maar in mondharmonicaland is de PentaHarp een revolutie te noemen. Nu die er eenmaal is, denk je zelfs: hoe kan het zijn dat dit nog niet eerder is bedacht?

Richtprijs: € 52,- | hohner.de