Bij Muziekcentrum Schimmel kun je vooral terecht voor gitaren en violen. Niet alleen voor de aanschaf of advies over de aanschaf, maar ook voor onderhoud of reparatie. Via onderstaande tabbladen krijg je meer informatie over waar je op moet letten bij aanschaf en over de verschillende maten, zowel voor gitaren als voor violen.
Violen in de kleine maten worden vooral verhuurd. Het instrument kan dan meegroeien met het kind. De grotere maten (3/4 en 4/4) zijn vooral te koop of in huur-koop te krijgen.
Bij de gitaren kies je voor akoestisch of elektrisch. Een elektrische gitaar bestaat doorgaans uit een solide body (plank) waar elementen in gefreesd zijn. Je hebt een versterker nodig om geluid uit je gitaar te krijgen.
Waar let je op bij de aanschaf van een instrument?
Het uitzoeken van een nieuwe akoestische gitaar is een spannend en leuk proces! En alhoewel er honderden en honderden geweldige instrumenten beschikbaar zijn, welke om je aandacht vragen, hoeft je keuze zeker niet overweldigend te voelen. In feite is de eerste stap die je moet nemen vrij eenvoudig: bedenk hoe je je nieuwe gitaar wil gaan gebruiken.
Als lesgitaar? Of wil je er mee in een bandje spelen? Of wil je akoestisch spelen maar wel versterkt? Wanneer je een akoestische gitaar wilt gaan aanschaffen heb je de keuze tussen een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) gitaar of een staalsnarige (western) gitaar. Nylonsnarige gitaren spelen wat lichter dan staalsnarige gitaren en klinken bovendien behoorlijk anders.
Voor veel beginners is een nylonsnarige gitaar een goede optie omdat het indrukken van de snaren wat minder pijn doet. Wat je je wel moet realiseren is dat nylonsnarige gitaren maar voor een beperkt aantal stijlen echt geschikt is. Zo kom je deze instrumenten vooral tegen bij flamenco, latin en klassieke muziek. Ben je meer een liefhebber van popmuziek? Dan is het misschien een beter idee direct te investeren in een staalsnarige gitaar. Staalsnarige gitaren hebben metalen snaren met een hogere spanning dan nylon snaren. Dit resulteert in een veel sterkere briljante klank met meer volume. Dit soort gitaren is dan ook veel meer geschikt voor op podia. Bijna alle gitaren die je op de radio voorbij hoort komen zijn staalsnarige akoestische gitaren of elektrische gitaren. Om goed gemotiveerd te blijven is het dus een goed idee om te investeren in een gitaar die goed past bij jouw favoriete muziekstijl
Het verschil in gitaarmaat komt omdat niet iedereen even groot is. Niemand heeft ook dezelfde maat schoenen. Schoenen worden gemeten in schoenmaat en een gitaar wordt gemeten in mensuren. Dat is ongeveer de afstand van het begin van de snaren tot het eind.
- 40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
- 44 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
- 48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
- 53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar = 1/2
- 57 cm mensuur: leeftijd 8 en 9 jaar
- 58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar = 3/4
- 62 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
- 63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar = 7/8
- 65 cm mensuur: leeftijd vanaf 11 jaar = 1/1
Waarom is het belangrijk om een goede maat viool te hebben? Tijdens het viool spelen leer je een houding aan waarin je het makkelijkst én het mooist kunt spelen. Deze houding is optimaal als je de juiste maat viool hebt. Als de viool te klein is, kun je deze nauwelijks bespelen en zijn je armen te ver gebogen. Als de viool te groot is, moet je je spieren forceren om het instrument te kunnen spelen met eventuele blessures tot gevolg. Iedere docent heeft zijn/haar persoonlijke manier van lesgeven. Er zijn meerdere wegen naar het vioolspeel-Rome! Vaak geeft je docent aan of je de juiste maat viool bespeelt en wanneer je van maat dient te veranderen. Sommige docenten zien je liever een relatief kleine maat viool bespelen. Andere docenten gaan het liefst zo snel mogelijk naar een grotere maat. Heb je les? Vraag dan je docent advies over de vioolmaat. Het belangrijkste is dat je comfortabel vioolspeelt zonder pijn en met plezier!
Als je kind gemakkelijk met gestrekte arm de hand om de krul kan vouwen terwijl de viool op de schouder ligt in de gebruikelijke vioolhouding, is de viool ongeveer de juiste maat. Het kind kan dan gemakkelijk de vingerzettingen uitvoeren zonder forceren. De vioolmaat is afhankelijk van de lengte van de arm van je kind, de armlengte wordt gemeten van schouder tot vingertoppen:
- 4/4 viool – armlengte vanaf 60 cm – 9 jaar tot en met volwassenen
- 3/4 viool – armlengte 56-60 cm – 7-10 jaar
- 1/2 viool – armlengte 50-56 cm – 6-8 jaar
- 1/4 viool – armlengte 45-50 cm – 5-7 jaar
- 1/8 viool – armlengte 43-45 cm – 4-6 jaar
- 1/10 viool – armlengte 40-43 cm – 3-6 jaar
- 1/16 viool – armlengte 35-40 cm – 3-5 jaar
Dit zijn slechts vuistregels. Ten eerste is er een overlap tussen de verschillende maten. Ten tweede meet iedereen net iets anders.